Waarom podcast een essentieel onderdeel van jouw marketingstrategie is

Waarom podcast een essentieel onderdeel van jouw marketingstrategie is

Sinds 2015 zitten podcasts in de lift. Het is een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika. Het waren oorspronkelijk comedians die begonnen zijn met podcast maken. Ondertussen zijn er in België al een 55 tal actieve podcasts die maandelijks hun aantal luisteraars zien groeien. Maar wat is een podcast nu juist?

De term zelf is een samentrekking van de woorden Ipod en broadcast. Het is een audio opname die geluisterd kan worden via je smartphone, laptop, of tablet. Je luistert dus waar en wanneer je wil naar alle soorten verhalen, nieuws, informatie, interviews etc.

Het commerciële aspect

Het waren de comedians die tijdens hun podcast reclame begonnen te maken voor verschillende bedrijven die hier hen een compensatie voor gaven. Marketeers zagen uiteraard de populariteit van de podcasts en zagen vervolgens hun kans. Ze zijn podcast ondertussen steeds meer en meer aan het bekijken als een aparte aanvulling van hun marketing. De markt is vooral interessant omdat ze momenteel nog vrij klein is in Europa. Hoe vroeger je als bedrijf mee gaat in deze markt hoe actiever je van de groei zal kunnen profiteren.

Uit de cijfers blijkt verder ook dat met podcast een publiek te bereiken valt dat bij traditionele marketing vaak uit de boot valt. Dan hebben we het over mensen die hoog opgeleid zijn, mensen met een hoog inkomen, maar ook de 55-plusser. Dat maakt het een waardevolle aanvulling voor bedrijven die hun marketing graag grondig doen. Zeker nu het aantal luisteraars sneller groeit dan het aantal kwaliteitsvolle podcasts.

Altijd en overal

Podcast is snel te produceren en ook gemakkelijk te consumeren. Wie een podcast wil luisteren heeft enkel een smartphone, laptop, of tablet nodig. Het publiek kan de podcast naar keuze ondertussen via enorm veel kanalen vinden zoals Itunes, spotify, de podcast app, sociale media… De consument kan deze raadplegen op alle mogelijke momenten. Het is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld lang en veel onderweg zijn. Maar het kan ook tijdens het fietsen, sporten, boodschappen doen, reizen etc. De opties zijn eindeloos. Verder is de keuze groot dus wanneer je kiest voor iets dat je interesseert is het de perfecte ontspanning.

Het nieuwe tv kijken

Radio en tv zijn doorheen de jaren steeds commerciëler geworden door de massale aanwezigheid van reclame, dit tot grote ergernis van de consument. Ondertussen geeft podcast de luisteraar wel wat hij beloofd, namelijk een gesprek over het aangegeven onderwerp. En wanneer het je even niet interesseert spoel je gewoon door naar het volgende. Je zit niet met onderbrekingen van 10 minuten voor een reclame die je al 20 keer hebt gezien.

Podcast voor bedrijven

Wanneer je als bedrijf een podcast start kan je een platform creëren waarop je kan praten over de verschillende activiteiten of bezigheden binnen je bedrijf. Door een podcast te leveren van goede kwaliteit met een interessante inhoud creëer je een community van mensen die een band voelen met jou en je merk. Elke aflevering kan een ander aspect in de verf zetten en kan benaderd worden vanuit verschillende standpunten. Bovendien zijn podcast luisteraars vaak enorm trouw aan hun podcast. En last but not least kan het je ook helpen snel en efficiënt in te spelen op de actualiteit. Het geeft de consument de transparante, juiste, en leerrijke informatie die hij zo graag wil.

Geen reacties

Je reactie toevoegen