Waarom hygiëne zo belangrijk is en hoe je effectief schoon maakt?

Waarom hygiëne zo belangrijk is en hoe je effectief schoon maakt?

Op onze handen alleen al bevinden zich miljoenen bacteriën. De meeste hiervan zijn onschadelijk, maar het doorgeven van enkele schadelijke bacteriën kan al grote gevolgen hebben. 

Dit kan je gemakkelijk voorkomen door eerst en vooral te letten op je handhygiëne. Dit wil zeggen je handen wassen met water en zeep, of je handen ontsmetten met handalcohol.  Bij beide manieren is het belangrijk dat je producten gebruikt met de juiste chemische samenstelling. Het is niet voor niets dat hier zo’n strenge controle op is vanuit de overheid.

De methode die je best gebruikt hangt van de situatie af. Hand ontsmettingsgel krijgt vaker de voorkeur. Het is beter voor je huid omdat water en zeep je handen uitdroogt. Als je dit vaak doet zoals nu, in tijden van corona, zullen de gevolgen snel zichtbaar worden.

Handalcohol is sneller, efficiënter, effectiever. Het doodt meer bacteriën dan water en zeep. Daarom geeft zorgpersoneel hier ook vaak de voorkeur aan. Ook niet onbelangrijk is de gebruiksvriendelijkheid. Om je handen te wassen met water en zeep heb je al stromend water en een gootsteen nodig. Handalcohol kan je gewoon in een klein flesje in je handtas, of de auto steken. Zo kan je onmiddellijk na je winkel- of bankbezoek je handen ontsmetten. Wanneer het vuil op je handen zichtbaar is, modder of olie bijvoorbeeld, gebruik je beter water en zeep.

Naast je handen is het ook belangrijk om je omgeving proper te houden. Zeker plekken die je vaak aanraakt zoals deurklinken of lichtknoppen. Het gebruik van bleekmiddelen is hiervoor nog steeds populair. Schoonmaken is echter het wegnemen van vuil, niet het bleken van vuil. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel! Het gebruik hiervan is een gewoonte van vroeger die we maar moeilijk afgeleerd krijgen. Er zijn ondertussen veel effectievere en vooral veiligere producten op de markt. Wanneer je bleekwater zou mengen met andere producten kunnen er namelijk zeer giftige gassen vrijkomen.  En dan spreken we nog niet over de impact op het milieu.

De mythe dat bleekwater een goed kuisproduct is, komt mede door de geur. Bleekwater geeft een hele frisse en schone geur maar niets is minder waar. Het ruikt en lijkt misschien proper, maar dat is het zeker niet.

Informeer je dus goed over de producten die je gebruikt wanneer je gaat schoonmaken, of je handen wast.

Geen reacties

Je reactie toevoegen